Durere fără margini la despărțirea de Alexandru Iatan, internaționalul de juniori decedat miercuri, la Giurgiu, și condus sâmbătă pe ultimul drum chiar în ziua în care ar fi trebuit să debuteze la noua sa echipă.
Un copil aleargă neobosit printre picioarele bunicilor săi, în vreme ce, la câțiva metri distanță, familia Iatan își plânge unicul băiat. Este imaginea dură a efemerității vieții în fața destinului. Un tablou construit în alb și negru, într-un contrast dur între tinerețe și moarte.
Rivalități care și-au pierdut sensul
Drumul pare neîncăpător, iar curtea casei din comuna Plosca a devenit loc de pelerinaj pentru aceia care doresc să-și ia adio de la Alexandru Iatan. Andreea, prietena fotbalistului, abia se mai ține pe picioare. Unii intră, alții ies, toți cu lacrimi în ochi și privirea țintuită în pământ.
Pe fundal se aude micuța galerie a formației Dunărea. „Te vom iubi mereu“, răzbate din piepturile puștilor veniți de la Giurgiu. Pe marginea șoselei stau înșirați suporteri ai Astrei și ai Petrolului. Rivalitățile nu-și mai au locul acum, căci toți sunt uniți sub semnul acelorași sentimente de tristețe profundă. Ivașcă nu poate face față momentului și se retrage din grupul fotbaliștilor de la Dunărea, în vreme ce Alexe și Onicaș, învoiți de la lot, pleacă extrem de afectați.
„Nici acum nu îmi vine să cred…“, spune, debusolat, „decarul“ dinamovist.
„Unde te-ai dus tu, puiul meu?“
După intense pregătiri, cortegiul părăsește casa părintească a fotbalistului. Fanfara repetă obsesiv acordurile melodiei „Mai întoarce, Doamne, roata!“. La căpătâiul copilului, tatăl nu mai are lacrimi de plâns. „Nu mai pot“, șoptește deznădăjduit acesta.
Lângă el, sora și prietena lui Alex nu se pot dezlipi de sicriul băiatului mult-iubit. „Unde te-ai dus tu, puiul meu?“, îngână neîncetat mama portarului, răpusă de suferință. Claxoane, bocet și muzică răsună într-o tragică contopire.
Biserica geme de lume, iar clopotele bat asurzitor. Părinții tânărului fotbalist sunt purtați pe brațe înăuntru, vlăguiți de suferință, în acest urcuș al Golgotei vieții lor. Nu mai e timp. Alex a plecat și le va zâmbi de-acum înainte, pentru totdeauna, dintr-o altă lume, mai bună.
"Am murit de foame la lotul național"
Personalitatea lui Alexandru Iatan se developează după decesul său prematur. Un puști curajos, care a avut tăria să dezvăluie condițiile în care se pregătesc juniorii la naționalele României.
În urmă cu un an, în cadrul emisiunii Presing de la Prahova TV, Iatan mărturisea că la acțiunile de lot la care a participat jucătorii au murit de foame.
„În ultima perioadă am avut două acțiuni la națională, prima a fost în Moldova. Nu pot să spun prea multe despre aceasta, pentru că au fost patru zile în care a trebuit să stau nemâncat. Mai apoi am mai avut o deplasare în Austria unde din cinci zile, iar am stat patru nemâncat. Adrian Văsâi nu ne lăsa nici să ne cumpărăm din banii noștri pentru că aveam un program foarte strict“.
Dezvăluirile lui Iatan sunt confirmate și de alți tineri fotbaliști, însă niciunul nu acceptă să-i fie dezvăluită identitatea.
„Așa este, mâncarea este proastă la lot. Cu câteva ore înainte de un meci am mâncat ciuperci cu sos. Dacă am ieși în față să spunem lucrurile astea ne-am pune în pericol viitorul. Mai bine răbdăm“, spune unul dintre colegii de generație ai lui Iatan.
Adrian Văsâi nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere.
19 ani împlinise Alexandru Iatan pe 15 aprilie
"Le-am spus că întâi trebuie să moară cineva…"
Graziela Vâjâială, președintele Agenției Naționale Antidoping, era revoltată ieri de nepăsarea autorităților fotbalistice.
„E o situație foarte gravă. Fotbaliștii sunt lăsați să joace fără controale temeinice. Cluburile fac economie pe spinarea jucătorilor, că au de cheltuit banii pe altele…“, s-a indignat Vâjâială de atitudinea clubului Astra, despre care ProSport a scris vineri că, din rațiuni financiare, a preferat să facă vizita medicală a fotbaliștilor (printre care și regretatul Iatan) în Ploiești, evitând Institutul Național de Medicină Sportivă din București. Astra și-a dus echipa la un control adecvat la INMS abia joi, după ce Iatan murise.
Abia după această dramă s-au mișcat lucrurile și la FRF. „M-au sunat că vor să facă 30 de teste antidoping la loturile de juniori. Din păcate, am avut dreptate. S-au supărat când am spus că trebuie să moară cineva ca să se reia controalele…“
200 de lei pentru fiecare jucător costă un control profesionist efectuat la Institutul Național de Medicină Sportivă din București Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER